Troels – diskusprolaps

Efter en succesfuld rygoperation for diskusprolaps i 2014, oplevede jeg tilbagevendende problemer og havde svært ved at komme videre fra min kiropraktor. I mit forløb med Søren har jeg lært at tro på mig selv og stole på min ryg.

Jeg har nu har en række værktøjer/positioner hvor jeg ved at min ryg og lænd er beskyttet og sikret mod skader fordi jeg bruger kroppens eget design, og dermed naturligt begrænser risikoen.

Mit første møde med Søren Fruerlund var en gave – en fødselsdagsgave til en screening ved personlig træner Søren Fruerlund.. Jeg var inde i en meget uheldig stime af forkerte løft, uheld og smerter der gjort mig til en ugentlig gæst ved kiropraktoren.

Jeg havde prøvet forskellige kiropraktorer og træningsforløb, så jeg var naturligt skeptisk inden mødet med Søren til den indledende screening. Vi mødtes i træningscentret, hvor Søren var punktlig og gav en præcis og koncis beskrivelse af screeningforløbet.

Jeg husker screeningen som en samtale kombineret med, en for mig, række dagligdagsbevægelser; se til højre, se til venstre, stå på et ben og lignende. Dette kombineret med undersøgelser på en massagebriks med forskellige stræk/tryk. Søren var koncentreret og præcis i sine spørgsmål. Efterfølgende gav han en præcis redegørelse med årsagsforklaring ud fra de gennemførte bevægelser, og hans forslag til et forløb.

Forløbet var groft sagt opdelt i 2 dele. “Her og nu tiltag” hvor der kunne skabes en mærkbare forbedringer på den korte bane, og “langtidsplanlægning” der skulle fremtidssikre. For mig var dette vejen jeg søgte; at finde mod, kompetencer og opbakning til langtidsplanlægning.

Mit forløb startede med fokus på 3 ting. Vejrtrækning, afslapning og korrekt holdning – simple øvelser der skulle gentages igen og igen. I situationen var det svært at se formålet, men i dag kan jeg konstatere at disse øvelser er blevet rutiner som jeg falder tilbage på i situationer hvor jeg er i tvivl – et sikkerhedsnet jeg ved jeg kan stole på.

I de efterfølgende måneder trænede jeg ugentligt med Søren, og det har for mig været en rejse med både op- og nedtur, men det faste holdepunkt var altid Søren. Jeg er aldrig blevet gjort til patient, er altid blevet lyttet til og for mig vigtigst af alt, alt er blevet forklaret, alle øvelser, stræk, vejrtrækninger var en del af en plan i arbejdet mod udvikling.

Min største nedtur kom ca. midt i mit forløb i form af en kontrol-CT-scanning der påviste at jeg havde to nye diskusprolapser. Jeg var frustreret og opgivende, jeg havde fulgt programmet, oplevet fremskridt og til ingen verdens nytte. Jeg brugte en time på samtale med Søren, som var forbavsende rolig. Han trak mig i retningen af fakta og til sidst indså jeg realiteterne. Intet var ændret – intet var taget fra mig. Jeg havde ikke ondt, jeg var ikke besværet eller hindret på nogen måde – det eneste der var ændret var at jeg fra scanningen havde fået en diagnose.

Herfra gik det stærkt, og jeg blev gladere og gladere for mit træningsprogram. Søren er god til at fange de øvelser der virker, og vi har sammensat et træningsprogram som fungerer for mig, men udover træningsprogrammet med de fysiske øvelser, har forløbet også været en mental udvikling. Ryggen er designet til at blive brugt, og når kroppen bruges korrekt undgås skader, men dette kræver at man får kendskab til “manualen”.

“Hvis du tror, du kan gøre noget eller tror, du ikke kan gøre noget, så har du ret.“ Henry Ford.