Smertebehandling – hvordan gør jeg?

Mange danskere døjer med kroniske smerter, skader og andre fysiske udfordringer, der giver dem meget smerte i hverdagen. Heldigvis behøver de smerter ikke nødvendigvis sætte en stopper for træning og en aktiv hverdag. De fleste ved at man selv ved kun at træne en smule, faktisk kan forbedre kroppens styrke og udholdenhed. Dog kan mange med smerter ikke klare traditionel træning, og skal i stedet have en mere skræddersyet løsning til deres individuelle behov. Det kan en personlig træner hjælpe med. 

Gode råd til dig der lider af mange smerter

  • Find den rette samarbejdspartner, der tager sig god tid til at lytte til dine behov og ønsker. 
  • Det er ikke simpelt at behandle smerter. Løsningen er ofte mere kompliceret end som så. Hav tålmodighed. 
  • Selvom overskuddet er ikke-eksisterende, er det vigtigt at holde fast i smertebehandlingen. 
  • Mange faktorer påvirker dit fysiske velvære. Selvom det ikke er smertelindrende, er det en god idé at spise sundt og bevæge sig. 

Kroniske smerter

Kroniske smerter kan behandles, men der er ikke en universalløsning. Derfor skal du finde en behandler, der har den rigtige uddannelse og de rette kompetencer til at behandle netop dig. Ved at finde en der med empati, analyse og gode lytte-egenskaber kan finde frem til hvad du har brug for, er du allerede et stort skridt på vejen. Da smertebehandling ikke kan klares med det samme, men kræver tid, støtte og afprøvning af forskellige tiltag og behandlingsmetoder, er det vigtigt at samarbejdet mellem dig og behandleren fungerer optimalt.

Forskning i smerter 

Vidste du at hjernen husker smerte? Hjernen og nervebanerne ændrer sig hele livet, og da de skal formidle smerte, bliver de også påvirket af smerte. Smerte bliver faktisk gemt som et minde i hukommelsescentret, hvilket betyder at hjernen kan huske hvornår og i hvilke situationer, kroppen plejer at føle smerte. Altså kan forventningen om smerte faktisk give smerter. Du kan læse mere om forskningen i smerte hos Gigtforeningen her. 

Smerter er personlige og komplekse og forskellige fra person til person og fra dag til dag. Derfor kan man aldrig regne med noget, og det er vigtigt at en behandler forstår hvordan det er at have kroniske smerter. 

Alle behandlere hos Fruerlund Studio er uddannet til at kunne håndtere kroniske smerter og sygdomme, der har indflydelse på den enkeltes hverdag og formåen. Behandlernes ønske er altid at hjælpe den enkelte til et bedre liv med en højere livskvalitet. Så gør det ikke noget hvis fremskridtet går langsomt. Ting tager den til det tager, og med kroniske smerter kan det ikke nødvendigvis klares hurtigt. 

Genoptræning

Genoptræning er en stor del af smertebehandlingen efter en operation. For kun ved at genoptræne musklerne skånsomt, kan smerterne gå varigt væk. Genoptræning hjælper musklerne med at blive stærkere og klienten kan få funktionen tilbage gennem genoptræning. Det er vigtigt at genoptræningen holdes ved lige og at der trænes jævnligt for at opretholde funktionen og styrken. Mange fokuserer desværre kun på at komme nogenlunde i gang igen og forsømmer resten af genoptræningen, der er lige så vigtig som den første genoptræning efter en skade. 

Det arbejder vi med under smertebehandlingen 

Alle forløb hos Fruerlund er unikke. Dog går visse ting igen i alle vores forløb. Vi starter altid med en opstartssamtale, hvor vi snakker om dig og dine udfordringer, dine forventninger og selve forløbet. Derefter er det vigtigt at måle hvilket niveau du befinder dig på, både fysisk, men også mentalt. Derfor går vi i dybden med analyserne, hvor der både skal kigges på kost og væskeindtag, søvn, stressniveau, hormoner og stofskifte. Alle kroppen systemer arbejder sammen, og derfor kan der ikke arbejdes isoleret på det enkelte problem. 

Systemerne påvirker hinanden, og er der problemer med væskebalancen eller stressniveauet, kan det gå ind og påvirke smerterne negativt. 

Når vi sammen har analyseret og testet på de nødvendige parametre, er det her at vi udvikler en personlig handlingsplan for dit forløb.